Stäng meddelande

Tumba bruksmuseum

Tumba bruksmuseum är ett museum om svensk sedelhistoria, brukshistoria och Riksbankens historia. Här hittar du olika utställningar, konferenslokaler, workshops, café, butik med mera.

Tumba bruksmuseum

Tumba bruksmuseum

På Tumba bruksmuseum visas Sveriges sedel- och pappershistoria från 1600-talet fram till idag. I utställningarna berättas bland annat om holländska pappersmästare, brukspersonligheter och en skolmoster som bott och arbetat i bruket. I en utställning berättas särskilt om hur brukets brandskydd var organiserat. Tumba bruk är det lilla samhället i det stora sammanhanget. Museet är beläget i fyra byggnader på bruksområdet. Att besöka museet är gratis.

Minst en gång om dagen visas hur det går till att göra papper för hand. Här finns också ett café. Det går även bra att boka konferenslokaler samt beställa lunch eller middag för sällskap i olika storlekar. Sommartid finns det uteservering. Vi anordnar också bokade visningar för föreningar, skolor, företag och andra grupper.

Historik

Frälsehemmanet Tumba köptes av Sveriges Riksbank för tillverkning av sedelpapper. År 1758 bjöds de holländska bröderna Jan och Erasmus Mülder till Tumba för att bygga upp verksamheten. Tumba Bruk blev ett eget samhälle med skola, butik och arbetsplats.

Sedan 1970 trycks även sedlarna på området och numera görs även de svenska passen på samma plats. Idag ägs pappersbruket av Crane AB.

 

Skriv ut
Senast uppdaterad: 24 juli 2017
Bibliotek & kultur